Outils pour utilisateurs

Outils du site


transparencia:cadas:abelrgnbrucada:2017-07-13_gbelrgnbrucada_pce_179-17-advies:start

Advies 179

Transposition

GEWESTELIJKE COMMISSIE VOOR DE TOEGANG TOT BESTUURSDOCUMENTEN VAN HET BRUSSELS
HOOFDSTEDELIJK G E WEST
Inzake : de heer Wouter ACKE / Brussel Mobiliteit van de Gewestelîjke Overheidsdienst Brussel [hierna BM)
ADVIES nr. 179.17
Toepassing wordt gevraagd van artikel ZO van de ordonnantie van 30 maart 1995 betreffende de openbaarheid van bestuur (hierna de ordonnantie)
1. Voorwerp van de aanvraag en feitelijke voorafgaande
Op 24 mei 2017 nam de heer Acke contact op met BM via mail. In deze mail vroeg hij aan BM om hem onderstaande informatie doorte geven :
  *  
de ministeriële besluiten tôt intrekkîng en/of opschorting van bekwaamheidscertlficaten voor taxichauffeurs {vanaf 1 januari 2016 tôt en met 24 mei 2017 (ontvangstdatum van het verzoek))
een overzicht van de met 'redenen omklede beslissingen' van voorstellen van de Gewestelijke tuchtraad betreffende de taxichauffeurs die niet gevolgd werden door de minister (vanaf 1 januari 2016 tôt en met 24 mei 2017 (ontvangstdatum van het verzoek)) een uittreksel van het register waarin zijn aanvraag îs opgenomeh
Op 2 juni 2017 beantwoordde BM de mail van de heer Acke. In dit antwoord worden aan de heer Acke onderstaande cijfergegevens ter beschikking gesteld :
  *  
aantal schorsingen van het bekwaamheidscertlficaten
aantal schorsingen van het bekwaamheîdscertificaat met verplichte en geslaagde deelname aan de gedragstesten
aantal dossiers met een verplichte en geslaagde deelname aan de gedragstesten
aantal verwittigingen
aantal dossiers afgesloten zonder gevolg
aantal gevallen waarin de minister de voorstellen van de tuchtraad niet volgde aantal gevallen waarin de minister de voorstellen van de tuchtraad wel volgde.

In voornoemde brief geeft BM aan dat de door de heer Acke opgevraagde documehten niet kunnen worden overgemaakt omdat deze onder het privéleven vallen en dus niet kunnen worden doorgegeven aan derden.

Op 6 juni 2017 richt de heer Acke een schrijven aan de Commissie voor de Toegang tôt bestuursdocumenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (hierna de Commissie). Hij verstuurt gelijktijdig ook een verzoek tôt heroverweging van zijn vraag om informatie aan BM.

1
2. Ontvankelijkheid van de adviesaanvraag
De Commissie stelt vast dat de verzoeker, zoals voorgeschreven door artikel 20 van de ordonnantie, tegelijkertijd een verzoek tôt heroverweging het heeft gericht en een verzoek om advies aan de Commissie.

Deze adviesaanvraag voldoet dus aan de in artikel 20, eerste iid van de ordonnantie vervatte vormvoorwaarde voor ontvankelijkheid.

3. Analyse ten gronde van de adviesaanvraag
3.1. Met betrekking tôt de weîgering om een afschrift te verstrekken van de bovengenoemde mînisteriële besluiten en van een overzïcht van de "met redenen omklede beslissingen"
Uit de weergave van de brief van BM van 2 juni 2017 die opgenomen is in de brief van de heer Acke van 6 juni 2017 kan worden afgeleid dat BM zich voor de weigerîng om de gevraagde afschriften te verstrekken beroept op artikel 10, § 2,1" van de ordonnantie.

De besluiten en de andere documenten waarvan de heer Acke een afschrift vraagt, bevatten wellicht gegevens met betrekking tôt natuurlijke personen. Het gaat immers over beslissingen tôt sanctionering van bepaalde gedragingen van taxichauffeurs.

Ter bescherming van het privé levé n van de betrokken taxichauffeurs mag en moet BM weigeren om de gevraagde documenten in hun volledigheid vrij te geven. Dit betekent evenwel niet dat BM de betrokken documenten zonder meer mag onttrekken aan de openbaarheid van bestuur.

Krachtens artikel 11 van de ordonnantie moet van documenten die slechts voor een deel aan de openbaarheid moeten worden onttrokken ter bescherming van het privéleven van de erin genoemde personen, de overige delen alsnog aan de openbaarheid worden onderworpen.

Uit de brief van 2 juni 2017 van BM kan niet worden afgeleid dat BM heeft overwogen of het mogelijk was om over te gaan tôt het verstrekken van afschriften van een gedeelte van de gevraagde besluiten en beslissingen.

In de mate het mogelijk is om de voornoemde besluiten en beslissingen te anonimiseren, lijkt het de Commissie aangewezen dat BM aan de heer Acke een afschrift overmaakt van de geanonimiseerde versie van de besluiten en beslissingen waarvan hij een afschrift wenst te bekomen. Onder geanonimiseerd dient in casu te worden verstaan dat uit deze besluiten en beslissingen aile elementen worden weggelaten die toelaten om de betrokken taxichauffeur te identificeren.

2
3.2. Met betrekking tôt de weigering om een afschrift te verschaffen van het register van waarin de aanvraag van de heer Acke is ingeschreven
In zijn brief van 2 juni 2017 stelt BM dat in het register van de schriftelijke aanvragen voor inzage, uitleg of mededeling van bestuursdocumenten slechts de naam en het onderwerp van de vraag wordt opgenomen.

Deze mededeling kan niet worden gelijkgeschakeld met de gevraagde doorgave van een afschrift van het uittreksel van dit register met betrekking tôt de vraag van de heer Acke.

Voor het niet verstrekken van dit afschrift geeft BM in zijn brief geen reden op. Volgens de Commissie kan geen van de in artikel 10 van de ordonnantie opgesomde weigeringsgronden worden ingeroepen om het niet verstrekken van het gevraagde afschrift te rechtvaardigen.

4. Advies van de Commissie
Zoals uit voorgaande blijkt is de adviesaanvraag van de heer Acke ontvankelijk en gegrond in de hierna uiteengezette mate.

De Commissie verzoekt BM over te gaan tôt de anonimisering van de ministeriële besluiten en het overzicht van de "met redenen omklede beslissingen" waarvan de heer Acke een afschrift vraagt. Van de aldus geanonimiseerde versîe van de besluiten dient desgevallend een afschrift te worden overgemaakt aan de heer Acke.

De Commissie verzoekt BM ook om over te gaan tôt openbaarheid van het betrokken document maar met inachtnemlng van artikel 11 van de ordonnantie. Dît houdt in dat de persoonlijke levensfeer van de in de beslissing vermelde personen via anonimisering wordt gerespecteerd. De commissie verzoekt BM om aan de heer Acke ook een afschrift over te maken van het door hem gevraagde uittreksel van het register van de schriftelijke aanvragen.

De Commissie gaf dit advies op 13 juli 2017 op verslag van C. Aerts waarop aanwezig waren, de heer M. Leroy, voorzitter, de dames en de heer, V.Goret,, A.-F. Vokar,, C. Aerts, F. Eggermont en M.-A. t'Kint, sécréta ris wnd.


De Secretaris wnd. De Voorzitter
M-At'KINT
3
transparencia/cadas/abelrgnbrucada/2017-07-13_gbelrgnbrucada_pce_179-17-advies/start.txt · Dernière modification : 2017/10/23 21:52 de 127.0.0.1