Outils pour utilisateurs

Outils du site


transparencia:cadas:abelrgnbrucada:2015-08-05_abelbrucada_decision-104-15:start

Decision 104-15

Transposition

Gewestelijke commissie voor de toegang tôt de bestuursdocumenten van het
Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Beslissing 104-15
Beroep gesteund op artikel 15 van de ordonnantie van 18 maart 2004 inzake toegang tôt milieu-informatie en tôt informatie betreffende de ruimtelijke ordening in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en op artikel 20bis van de ordonnantie van 30 maart 1995 betreffende de openbaarheid van bestuur
1. Voorwerp van de aanvraaq en feiteliike voorafqaanden:\\
Meester Eyskens is raadsheer van de heer Angel Carro, wonende aan het de Jamblinne de Meuxplein 10teSchaarbeek. Zijn client woont naast de GO! basisschool Carolus Magnus die het voorwerp uitmaakt van een aanvraag om stedenbouwkundige vergunning voor de renovatie en uitbreiding ervan (dossierreferentie 15/PFD/495444).

Op 10 juni 2015 werd Brussel Stedelijke Ontwikkeling (hierna: "BSO") verzocht om een stand van zaken m.b.t. bovenvermelde vergunningsprocedure alsook om een afschrift van aile documenten die verband houden met voormeld aanvraagdossier (o.a. vergunningsaanvraag en bijhorende plannen, adviezen en aile andere relevante documenten).

Nog dezelfde dag werd een ontvangstmelding van voormelde aanvraag aan verzoeker overgemaakt.

Aangezien na één maand nog geen reactle is gekomen noch op het verzoek tôt openbaarmaking, noch op de vraag naar de huidige stand van het vergunningsdossier, wordt op 10 juli een beroep ingediend bij de Commissie.

Op 16 juli wordt aan de Directie Stedenbouw van BSO gevraagd hun eventuele opmerkingen op het verzoek over te maken.

Op 4 augustus werd Commissie ervan op de hoogte gebracht dat de Directie Stedenbouw verzoeker volgend schrijven heeft overgemaakt:\\
" Zoals gevraagd in uw schrijven van 10 juli 2015 kunt u in bijlage een kopie vinden van het administratieve gedeelte van het dossier met referentie 15/PFD/495444 betreffende de GO! Basisschool Carolus Magnus gelegen aan het Jamblinne de Meuxplein 8-9 te 1030 Schaarbeek.

Op vraag van de architect kunnen we echter geen kopie van de plannen overmaken aangezien deze beschermd worden door auteursrechten en dat op datum van 30/07/2015 de architect negatief geantwoord heeft op ons verzoek om u een kopie te kunnen bezorgen.

De plannen kunnen desalniettemin in de kantoren van de Directie Stedenbouw geconsulteerd worden."
1
2. Qnderzoek:\\
1. Het recht op toegang tôt milieu-informatie die door of voor een overheidsinstantie wordt beheerd, wordt gewaarborgd aan elke persoon, zonder dat deze daarvoor een belang dient aan te voeren en dit onder voorbehoud van de beperkingen vastgesteld in de artikelen 11 en 12 van de ordonnantie.

2. BSO kan, indien dit van toepassing zou zijn, zich beroepen op voormelde bepaiingen om het verzoek om milieu-informatie te weigeren of te beperken, met dien verstande dat zij haar beslissing dient te motiveren; het beroep op dergelijke uitzonderingsgronden wordt in elk geval niet verondersteld. Indien geen afdoende motivering wordt geboden voor een weigering tôt openbaarmaking, dient het betrokken document openbaar te worden gemaakt. Te noteren eveneens dat deze uitzonderingsgronden restrictief dienen te worden geïnterpreteerd.

3. De Commissie wijst in dit kader in het bijzonder op artikel 11, § 2, 5° van de ordonnantie dat stelt dat het verzoek kan worden geweigerd indien openbaarmaking van de informatie afbreuk doet aan intellectuel eigendomsrechten.

De Commissie stelt vast dat in de voorbereidende werken van deze ordonnantie uitdrukkelijk gewag gemaakt wordt van de vereiste van een akkoord van de auteur van een beschermd werk indien de overhandiging van een kopie gevraagd wordt. De tekst van de toelichting herinnert er aan "dat wanneer een aanvraag betrekking heeft op informatie over een werk dat door auteursrechten wordt beschermd, de toegang tôt die informatie beperkt wordt krachtens de wetgeving betreffende de auteursrechten : de overhandiging van een kopie van de voliedige of gedeeltelijke informatie die het beschermde werk omvat moet vooraf door de auteur worden goedgekeurd. Het auteursrecht verhindert dus niet dat de documenten ter plaatse worden geraadpleegd of dat er uitleg wordt gevraagd, maar wel dat een kopie van het door auteursrechten beschermde werk zou worden overhandigd zonder voorafgaande goedkeuring van de auteur" (2003/2004 Doc A-519/1, p. 6).

4. De Commissie stelt vast, dat door de brief van 4 augustus geantwoord wordt op de vraag van de heer Angel Carro wat overeenkomt met voorafgaandelijke analyse.

3. Beslissing:\\
Het beroep ingediend op 10 juli 2015 door Meester Eyskens bij de Commissie, optredende als raadsheer voor de heer Angel Carro, is zonder voorwerp.

De Commissie verleende haar adyies op 5 augustus 2015 op verslag.van mevr. Lynn Therry, waarop aanwezig waren, de dames Lynn Therry, Joëlle Sautois, An ne-Françoise Vokar en de heer Michel Boland, secretaris.

De Secretaris De Voorzitter
BOLAND
M. LEROY
Ad Intérim, L. THERRY
2
transparencia/cadas/abelrgnbrucada/2015-08-05_abelbrucada_decision-104-15/start.txt · Dernière modification : 2017/10/20 02:14 de 90.86.158.26