Outils pour utilisateurs

Outils du site


transparencia:cadas:abelrgnbrucada:2014-12-23_abelbrucada_avis-088-14:start

Avis 088-14

Transposition

GEWESTELIJKE COMMISSIE VOOR DE TOEGANG TOT DE BESTUURSDOCUMENTEN
Advies nr. 088/14
Toepassing van artikel 9 van de Wet van 12 november 1997 betreffende de openbaarheid van bestuur in de provincies en gemeenten
Inzake:\\
Meester Thomas EYSKENS, advocaat, kantoor houdende te 1000 Brussel, Bischoffsheimlaan 36, handelende namens de heer SOETE Antoon, wonende te 1730 Asse, Lindendries 118.

Overzicht yan de feiten en voorwerp van het verzoek
1. Met een aangetekend schrijven verzonden op 3 december 2014 verzoekt meester Thomas EYSKENS, optredende al s raadsman van de heer Antoon SOETE, mede-eigenaar van het pand gelegen aan de Edmond van Cauwenberghstraat 62-64 te 1080 Sint-Jans-Molenbeek met verwijzing naar artikel 9, § 1, van de wet van 12 november 1997 'betreffende de openbaarheid van bestuur in de provincies en gemeenten' (hierna: de Wet van 12 november 1997) de Gewestelijke Commissie voor de toegang tôt bestuursdocumenten (hierna: Gewestelijke Commissie) advies uit te brengen omtrent zijn verzoek om openbaarheid gericht aan het Collège van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Sint-Jans-Molenbeek, dat ertoe strekt toegang en een afschrift te bekomen van :\\
aile stukken op grond waarvan het aanslagbiljet dat de gemeente Sint-Jans-Molenbeek op 17 oktober 2014 aan de heer Soete heeft verzonden, is vastgesteld;
in het bijzonder, het stuk (of de stukken) waaruit blijkt wat het resultaat is van het onderzoek dat de gemeentelijke administratie heeft gewijd aan de opmerkingen die aan diezelfde gemeente werden overgemaakt per aangetekende brief van 41 september 2014.

2.1. Gelijktijdig met het aan de Gewestelijke Commissie gerichte verzoek om advies, namelijk met een aangetekend schrijven van 3 december 2014, werd aan de gemeente Sint-
1 In de briefhoofding van voormeld aangetekend schrijven wordt melding gemaakt van de datum van 3 september 2014.

1
Jans-Molenbeek een verzoek om heroverweging ingediend als bedoeld in artikel 9, § 1, van de wet van 12 november 1997.

Immers, een eerder met een aangetekend schrijven van 27 oktober 2014 dat door meester Thomas EYSKENS namens de heer Antoon SOETE aan het Collège van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Sint-Jans-Molenbeek, gerichte verzoek om inzage te bekomen in de sub 1 vermelde stukken, bleef zonder antwoord. Het aan de betrokken gemeente gerichte initiële verzoek luidde als volgt:\\
" [...] '
In het licht van het grondrecht inzake openbaarheid van bestuur, zoals verankerd in art. 32 van de Grondwet, al dan niet in samenhang gelezen met de wet dd. 12 november 1997 betreffende de openbaarheid van bestuur in de provincies en gemeenten zoals deze nog steeds van toepassing is op de gemeenten die deel uitmaken van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest , wil ik u verzoeken om mij per kerende een afschrift te laten geworden van :\\
aile stukken op grond waarvan het voormelde aanslagbiljet, is vastgesteld;
in het bijzonder, het stuk (of de stukken) waaruit blijkt wat het resultaat is van het onderzoek dat de gemeentelijke administratie heeft gewijd aan de opmerkingen die u per aangetekende brief dd. 43 september 2014 zijn overgemaakt.

Voor zover de opgevraagde afschriften al betrekking zouden hebben op documenten van persoonlijke aard, wat op het eerste gezicht niet het geval is, heeft de heer SOETE uiteraard een belang bij het opvragen van de afschriften, ni. teneinde zijn bezwaarrechten tegen het aanslagbiljet ten voile te kunnen uitoefenen.

[Š»]"
2.2. Het aanslagbiljet waarvan in het verzoek om openbaarheid van bestuursdocumenten gewag wordt gemaakt betreft het aanslagbiljet-kohieruittreksel dat door de gemeente Sint-Jans-Molenbeek op 17 oktober 2014 aan de heer SOETE werd overgemaakt en betrekking heeft op een "gemeentebelasting op de boventallige woningen en handelslokalen" (dienstjaar 2014).

Qntvankeliikheid van de adviesaanvraag
3. De Commissie is van mening dat de adviesaanvraag ontvankelijk is. De aanvrager heeft namelijk tegelijkertijd zoals artikel 9, § 1, van de wet van 12 november 1997 voorschrijft, een verzoek tôt heroverweging aan de betrokken gemeentelijke overheid en een verzoek om advies aan de Gewestelijke Commissie gericht.

2 Voetnoot 1 in de initiële aanvraag "A. MAST, J. DUJARDIN, M. VAN DAMME en J. VAN DE LANOTTE, Overzicht van het Belgisch Administratief Recht, 2012, Kluwer, Mechelen, 808."
" In de briefhoofding van voormeld aangetekend schrijven wordt evenwel melding gemaakt van de datum van 3 september 2014.

2
Gegrondheid van de adviesaanvraag
4. De Gewestelijke Commissie wenst het Collège van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Sint-Jans-Molenbeek in herinnering te brengen dat artikel 32 van de Grondwet en de wet van 12 november 1997 'betreffende de openbaarheid van bestuur in de provincies en gemeenten' uitgaan van de principiële openbaarheid van aile bestuursdocumenten. De openbaarmaking kan slechts worden geweigerd wanneer het belang vereist voor de toegang tôt documenten van persoonlijke aard ontbreekt en wanneer één of meer uitzonderingsgronden in artikel 7 van de wet van 12 november 1997 kunnen of moeten worden ingeroepen. Het inroepen van een uitzonderingsgrond moet in concreto en op pertinente wijze worden gemotiveerd.

Wat de documenten betreft waarvoor om een afschrift werd verzocht, moet worden vastgesteld dat door de bevoegde gemeentelijke overheid in het geheel geen antwoord werd verstrekt, zodat de aanvraag moet worden geacht stilzwijgend te zijn afgewezen. Deze stilzwijgende weigering in acht genomen, dient de Gewestelijke Commissie meteen ook vast te stellen dat de bevoegde gemeentelijke overheid heeft nagelaten enige afdoende motivering te verstrekken die overeenstemt met één van de gronden vermeld in artikel 7 van de wet van 12 november 1997.

Voor zover het Collège van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Sint-Jans-Molenbeek geen afdoende motivering biedt voor de weigering is ze ertoe gehouden het betrokken document of de betrokken documenten openbaar te maken.

De Gewestelijke Commissie wenst trouwens te herinneren aan het principe van de gedeeltelijke openbaarmaking op grond waarvan, in voorkomend geval, de gehehnhouding slechts kan beperkt worden tôt informatie die onder een uitzonderingsgrond valt. Aile andere informatie, in hoeverre deze documenten bestaan, moet vooralsnog openbaar worden gemaakt.

Bcsluit:\\
De adviesaanvraag van meester Thomas EYSKENS, advocaat, optredende als raadsman van de heer Antoon SOETE van 3 december 2014 en gericht aan (de voorzitter van) de Gewestelijke Commissie voor de toegang tôt de bestuursdocumenten is ontvankelijk en gegrond.

De gevraagde documenten moeten aan de heer Eyskens overgemaakt worden.

3
De Commissie verleende haar advies op 23 december 2014 op verslag van mevr. K. Leus waarop aanwezig waren, de heer M. Leroy, Voorzitter, de dames K. Leus en E. Willemart en mevrouw M. Wendrickx, dienstdoende secretaris.

transparencia/cadas/abelrgnbrucada/2014-12-23_abelbrucada_avis-088-14/start.txt · Dernière modification : 2017/10/20 02:14 de 90.86.158.26