Outils pour utilisateurs

Outils du site


transparencia:cadas:abelbrucada:2012-08-28_abelbrucada_avis-063-12:start

Avis 063-12

Transposition

Dossier 063.12
Commissie voor de Toegang tôt Bestuursdocumenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Advies
In zake : De Heer Marc Naether
Tegen: Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vertegenwoordigd door de
heer Staatssecretaris Emir KIR
Feitelijke elementen:\\
Bij e-mail van 21 maart 2012 richt de heer Marc Naether (die zich uitdrukt in het Frans) zich tôt de heer Staatssecretaris KIR en verzoekt hem om mededeiing van het Netheidsplan 2012-2017 dat door hem werd voorgesteld.

Bij e-mail van 26 maart 2012 reageert de heer Julien d'Aoust van het kabinet Kir (zich uitdrukkend in het Frans) waarbij de mededeiing van de documenten geweigerd wordt:\\
"Le Plan Propreté 2012-2017 du Gouvernement bruxellois n'est pas un document diffusé auprès du public. » Deze e-mail moet beschouwd worden als de weigering van de heer Staatssecretaris.

Bij e-mail van 26 maart 2012 richt de heer Marc Naether zich (in het Frans uitdrukkend) tôt de heer Julien d'Aoust op hierna volgende wijze:\\
"Je vous remercie pour votre réponse. Celle-ci m'étonne cependant fortement vu que ce plan a été présenté à la presse en février et presque tous les points d'actions sont repris dans de nombreux articles de journal. Il ne peut donc pas s'agir d'un document confidentiel.

En vertu de l'ordonnance du gouvernement bruxellois du 6 mars 2008 concernant les informations du secteur public, je souhaite alors réitérer ma demande d'obtention de ce document, vu qu'il s'agit d'un document qui devrait a priori être public. »
Pagina 1 van 4
Op 30 maart 2012 schreef de heer Marc Naether (zich uitdrukkend in het Nederlands) de Commissie voor de Toegang tôt Bestuursdocumenten aan, met het verzoek om « een advies uit te brengen over de weigering van de administratie ».

Bij brief van 7 mei 2012 heeft de heer Marc Foccroulle, Kabinetsdirecteur van de heer Staatssecretaris KIR {zich uitdrukkend in het Frans) aan de Commissie voor de Toegang tôt Bestuursdocumenten gemeld dat hij een kopie van de brief van 30 maart 2012 van de heer Marc Naether ontvangen had en heeft hij zijn standpunt aldus verwoord:\\
"Par ailleurs, l'ordonnance du 6 mars concernant la réutilisation des informations du secteur public à laquelle Monsieur Marc Naether fait allusion ne comporte sauf erreur aucune obligation pour les autorités publiques d'autoriser la réutilisation. Par contre, il est clairement précisé dans ce texte que la demande de réutilisation de documents doit notamment contenir la description de la réutilisation qui en sera faite ainsi que la finalité poursuivie, ce qui n'est pas le cas en l'espèce.

Depuis son e-mail du 26 mars 2012 dont il vous a remis copie, ces éléments ont clairement été indiqués au plaignant, ce à quoi il a simplement répondu qu'il avait saisi votre Commission et souhaitait savoir en détails ce que le Gouvernement bruxellois propose pour remédier aux problèmes de propreté de la Région. »
Zoals blijkt is deze brief geen antwoord op een uitnodtging van de Commissie voor de toegang tôt Bestuursdocumenten. De meegedeelde standpunten werden op eigen initiatief aan de Commissie toegestuurd.

Klaarblijkelijk heeft de brief van 30 maart 2012 van de heer Marc Naether de Commissie voor de toegang tôt Bestuursdocumenten niet bereikt.

Bij e-mail van 22 juli 2012 heeft de heer Marc Naether een kopie van zijn brief van 30 maart 2012 opgestuurd. In deze e-mail 2012 constateert de heer Marc Naether het gegeven van het niet ontvangen maar brengt geen elementen aan die zouden kunnen blijk geven van het tegendeel.

Hierop uitgenodigd tôt een reactie door de Commissie voor de Toegang tôt Bestuursdocumenten stuurt het kabinet KIR een kopie van de mails van 21 en 26 maart 2012, van de brief van 30 maart 2012 en de brief van 7 mei 2012, aile hîerboven vermeld.

Procédure:\\
In zijn e-mail van 26 maart 2012, verstuurd als reactie op de weigering tôt mededeiing van de door hem gevraagde documenten en die hij richt naar het e-mail adres bij het kabinet van Staatssecretaris KIR dat gebruikt werd om hem het negatief antwoord op zijn vraag van 21 maart mede te delen, verwijst de heer Marc Naether naar de ordonnance van 6 maart 2008 als basis voor zijn vraag tôt heroverweging.

Pagina 2 van 4
De ingeroepen ordonnantie van 6 maart 2008 betreft de omzetting van de richtlijn 2003/98/EG van het Europees Parlement en de Raad van 17 november 2003 inzake het hergebruik van overheidsinformatie.

Zoals in de brief van 7 mei 2012 van het kabinet van de Staatssecretaris KIR opgemerkt wordt, beantwoordt de vraag van de heer Marc Naether niet aan de voorschriften om toepassing te maken van de hierboven vermelde ordonnantie.

Niettegenstaande dit gegeven blijkt uit de e-mails van 21 en 26 maart en uit de brief van 30 maart 2012 dat de heer Marc Naether de mededeiing (op elektronische wijze) van het Netheidsplan 2012-2017 door de Staatssecretaris nastreeft.

Gelet op het feit dat de heer Marc Naether in zijn mail van 26 maart 2012 de heroverweging vraagt van zijn vraag dient men er van uit te gaan dat zijn vraag gesteld wordt met toepassing van artikel 20 van de ordonnantie van 30 maart 1995.

De e-mail van 22 juli 2012 moet in dit dossier echter beschouwd worden als de datum waarop de vraag ontvangen werd door de Commissie voor de Toegang tôt Bestuursdocumenten.

De Commissie voor de Toegang tôt Bestuursdocumenten is niet in staat gebleken om binnen de dertig dagen na ontvangst een advies te verlenen. De Commissie voor de Toegang tôt Bestuursdocumenten meent evenwel het advies te kunnen verlenen: het artikel 20, lid 2, tweede zin van de ordonnantie van 30 maart 1995 bepaalt immers: "Bij ontstentenis van kennisgeving binnen de voorgeschreven termijn wordt aan het advies voorbijgegaan". Indien aan laattijdig advies kan worden voorbijgegaan betekent dit dat het advies kan verleend worden. Het staat aan de overheid vrij om er al dan niet rekening mee te houden.

Onderzoek:\\
De Commissie stelt vast dat de heer Marc Naether in zijn e-mail van 21 maart 2012 gespecifieerd heeft dat hij om de toelevering van een kopie (elektronische) van het Netheidsplan en dit zowel in het Frans als het Nederlands verzocht.

De Commissie voor de Toegang tôt Bestuursdocumenten stelt vast dat, op datum van het behandelen van dit dossier, zijnde op 28 augustus 2012, het betrokken document, zijnde het Netheidsplan 2012-2017, in zijn versie van 15 februari 2012, te vinden is bij de documentatie die door het BIM voor het publiek toegankelijk gesteld wordt. De Commissie voor Toegang tôt Bestuursdocumenten merkt op dat het BIM vermeldt dat er geen papieren versie beschikbaar is.

Voor de Nederlandse versie is de link:\\
documentatie.leefmilieubrussel.be/documents/Plan_Proprete_2012-2017_20120215_NL.PDF Voor de Franse versie is de link :\\
documentation.bruxellesenvironnement.be/documents/Plan_Proprete_2012_2017_20120215.PDF
Pagina 3 van 4
Urt deze vaststelling blijkt dat het argument van het kabinet KIR dat het "Netheidsplan 2012-2017 van de Brusselse Regering geen document is dat verspreid wordt bij het publiek" niet kan aangehouden worden.

In de feiten zijn de gevraagde documenten, een Nederlandse en een Franse versie van het Netheidsplan 2012-2017, voor het grote publiek middels een elektronische kopie beschikbaar via de website van het BIM, de overheidsdienst voor milieu en énergie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Het feit dat de heer Marc Naether zich tevreden stelt met een elektronische versie heeft voor gevolg dat het feit dat het BIM geen papieren versie verstrekt geen enkel impact heeft op zijn vraag om mededeling.

Naast dit feitelijk gegeven van openbaarheid dient de Commissie ook vast te stellen dat het document "Netheidsplan 2012-2017" een document is waarvan de mededeling niet valt onder de weigeringsgronden vervat in artikel 10, §§ 1 tôt 3 van de ordonnance van 30 maart 1995.

De Commissie is van oordeel dat het document moet medegedeeld worden aan de heer Marc Naether.

Gelet op de specificatie van de heer Marc Naether dat dit een elektronische versie mag zijn, kan het volstaan hem de exacte gegevens van de link naar de gepubliceerde documenten op de website van het BIM mede te delen, om te voldoen aan zijn vraag.

Gegeven op 28 augustus 2012 door de Commissie voor Toegang tôt Bestuursdocumenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op verslag van G. Demeulemeester, in aanwezigheid van de heer M. Leroy (Voorzitter), Mevrouwen V. Goret en K. Leus en de heer Fr. Gosselin (leden) en mevrouw K. Maerten (secretaris).

De secretaris, De Voorzitter,
Advies
Pagina 4 van 4
transparencia/cadas/abelbrucada/2012-08-28_abelbrucada_avis-063-12/start.txt · Dernière modification : 2017/08/29 18:19 de 127.0.0.1